Asunnon voi myydä itse

Aasunnon myynnissä säästää huomattavan summan kiinteistövälittäjän palkkiota (myyntihinnasta n. 2.5-4%) ja muista kuluista. Kun myydään itse asunto, silloin täytyy ottaa selville niistä asioista ja asiakirjoista, jotka asunnon myymiseen liittyy. Nämä eivät ole vaikeita asioita. Asuntoa esiteltäessä kiinnostuneille ostaja ehdokkaille pitää asunnon olla myyvän näköinen (ja siisti). Kaikki esitteet ja myynti-ilmoituksissa käytetyt valokuvat oltava hyviä ja laadukkaita, että saat ostajia kotiisi myyntiesittelyyn.

Kun päättää asunnon myydä itse, täytyy ensin ottaa selville muutamia asioita. Koska yleensä myytävä asunto on kerrostalo, rivitalo, paritalo tai jokin muu asunto-osake, tarvitaan tämän myymiseen osakekirjat. Nämä osakekirjat voivat olla pankin säilytyksessä. Lisäksi tarvitaan isännöitsijältä saatavat tuoreet asiapaperit (laissa kerrotaan kuinka vanhat asiakirjat saavat olla, nyt korkeintaan 3 kk vanhat kaupantekohetkestä laskettuna): toimintakertomus, tase ja pohjapiirros, yhtiöjärjestys, tuloslaskelma ja tietenkin isännöitsijäntodistus. Jos myytävä asunto ei ole oma, sen myyntiin tarvitaan valtakirja ja mahdollisesti muita asiakirjoja. Lisäksi kannattaa harkita kuntotarkastuksen teettämistä, josta saatua raporttia voi käyttää myös myyntivalttina. Vähintään kosteiden tilojen mittaukset tulisi ennen kaupantekoa suorittaa.

Asunnon tärkein myyntiin vaikuttava selvittäminen on oikea pyyntihinta (pyydettävä hinta) asunnosta. Tämä onnistuu helpoiten pyytämällä meiltä hintatesti omasta asunnostasi. Myös selailemalla omaa asuntoa vastaavien ja samalla alueella myytävien asuntojen hintoja pääsee selvittämään mitä omasta asunnosta voisi pyytää. Kannattaa muistaa, että ylihinnoittelu yleensä vieroittaa heti kättelyssä muuten potentiaaliset ostajaehdokkaat. Nämä eivät vaivaudu tulemaan asuntoesittelyyn ylihinnoittelun seurauksena.

Omaa asuntoa voi yrittää myydä laittamalla ilmoituksen paikalliseen sanomalehteen tai internetin asuntomyyntipalveluihin, ilmoitus kannattaa laittaa hyvän näkyvyyden vuoksi myös omaKirppis verkkokauppaan missä ilmoitus räätälöidään hakukoneille sopivaksi ilmaiseksi. Tiedämme miten asunnon myynti-ilmoituksesta saadaan mahdollisimman selkeä ja informatiivinen sekä perustiedot asunnosta esim. tietoa taloyhtiöstä ja remonteista, tietoa asumiskustannuksista, tietoa materiaaleista, varusteista ja lämmityksestä, hintatiedot, yhteystiedot jne. (löydät myös malli ilmoituksia) asuntohaussa.